زمان مطالعه: ۴ دقیقه
حجت الاسلام والمسلمین ناصری مسئله تزکیه را از توصیه ها و تاکیدات قرآنی دانست و گفت: قرآن در ابعاد و زوایای مختلف انسان را به امور کلیدی و اساسی سوق داده است از جمله این امور تزکیه است که قرآن مردم را به تزکیه سفارش نموده است.
به گزارش پایگاه تحلیلی عترتنا / درس اخلاق: حجت الاسلام و المسلمین «شیخ جعفر ناصری» رئیس بنیاد علمی فرهنگی هاد در جلسه درس اخلاق حوزه علمیه امام مهدی(عج) شهر مقدس قم که سهشنبه این هفته ۲۸ آبان ماه با موضوع تزکیه و راهکار شروع آن با حضور طلاب و فضلای حوزه علمیه قم برگزار شد.
حجت الاسلام و المسلمین شیخ جعفر ناصری در این جلسه گفت: در ادراک فضاهای موجود آنچه مربوط به انسان است، زندگی انسان چه در ظاهر و چه در باطن مهمان نوع ادراکاتش است، ادراکاتی که از کانال های تعریف شده ای به یک نتایج مشخصی می رسد. عموماً در بخش های آموزشی در دسترس در طی اعصار و قرون، استنتاج معلول مقدماتی بوده که افراد چینش می کردند که تا چه کسی چه مقدار نصیب داشته باشد؟
شناخت نظری شخصیت خود و عدم شناخت معنوی
رئیس بنیاد علمی فرهنگی هاد با انتقاد از عدم شناخت ادراکات معنوی اظهار کرد: در بخش های نظری مطرح در کشور نگاه کنید، می بینید که یک فرد خوب ارتباط برقرار می کند، مثلاً یک بچه ای که هفت یا شش سال دارد را مدنظر قرار می دهد و حد او را و همچنین دانسته ها، جایگاه و کیفیت رشد او را نیز مد نظر دارد و در این مورد خوب متوجه هستند که حد یک بچه هفت ساله چقدر است؟ چون مربوط به فیزیک افراد است و خوب هم متوجه هستند که رشد عوائدی دارد که تدریجی الحصول است. گاهی یک فرد متوجه نیست و یک سوال را سطح بالاتر از هفت سال را از این بچه هفت ساله می پرسد و بقیه اعتراض می کنند که این مطلب سنگین است در حد و سن این بچه نیست!
وی ادامه داد: ادراک ما به بخش های نظری و فیزیکی است تا یک لایه هایی ارتباطهایی که می خواهیم برقرار کنیم یک میزانی در تشخیص حد و حدود و رشد افراد شناخت داریم، اما عجیب این است در مباحث معنوی در مراتب تقوایی، در علوم معرفتی، در هویت شخصیتی معنوی نسبت به این امور بر غالب ما گنگ و مُبهم است و شناخت کافی نداریم.
حجت الاسلام والمسلمین ناصری افزود: به همین دلیل حرکت ما نیز در این راستا حساب شده نیست و یا نتیجه بخش نخواهد بود. بنابراین از حیث آسیب شناسی صحیح در نفوس خود و کیفیت درمان این آسیب کم می آوریم و شناخت نداریم.
وی ادامه داد: فرض کنید یک نفر جراحتی برداشته است، مثلاً خدایی نکرده دست وی آسیب دیده است، این آسیب و درد ناخداگاه زود منتقل می شود که مثلاً بند دوم انگشت اشاره دست راست آسیب دیده است، سریع متوجه می شود و دقیق هم محل آسیب را می داند و آن را درمان می کند و چسب زخمی مثلاً به آن ناحیه می چسباند. به حسب ظاهر حالا که از نظر فیزیکی خوب بدن را می شناسیم، باید باطن آن را نیز خوب بشناسیم که این شناخت خیلی مهم است. به تعبیر امیرالمومنین(ع) در دعای کمیل، چنین مضمون می فرماید: فرد پایش درد می کند ولی گردنش را می گیرد! هنوز نمی داند کجای بدن او درد می کند و چه شده است؟
تزکیه نفس توصیه ای قرآنی
حجت الاسلام والمسلمین ناصری مسئله تزکیه را از توصیه ها و تاکیدات قرآنی دانست و گفت: قرآن در ابعاد و زوایای مختلف انسان را به امور کلیدی و اساسی سوق داده است از جمله این امور تزکیه است که قرآن مردم را به تزکیه سفارش نموده است.
وی ادامه داد: برای این موضوع قرآن آن قدر هنر به کار برده تا بشر تزکیه و مُهذب شود و حتی راهکار آن را نیز گفته است، منتهی ما در طی قرون و اعصار در این زمینه ها کار نکرده ایم و اکثر اوقات ما کلا در مباحث نظری آن صرف شده است در حالی که این بار زمین مانده است و زمین ماندن آن هم یک امربدیهی است که هر کس اگر یک بار هم به خودش مراجعه کند می بیند در این زمینه کم دارد و اصلا یک قاعده شده که زندگی خودمان را می کنیم.
این استاد اخلاق افزود: ولی یک جاهای کلیدی که قرآن روی آن دست گذاشته مسئله تزکیه است، تا حدی که دو سوره در قرآن سوره های شمس و اعلی دو آیه در آن به موضوع تزکیه پرداخته است و شاید به این تعبیر کمتر جای دیگری باشد.
موضوع تزکیه در سورههای اعلی و شمس
حجت الاسلام والمسلمین ناصری با اشاره به بیان مسئله تزکیه در سورهای اعلی و شمس اظهار کرد: در سوره اعلی که با «سَبِّحِ اسْمَ رَبِّکَ الأعْلَى» آیه اول سوره اعلی: به نام پروردگارت که بلندمرتبه است، تسبیح گوی. شروع می شود تا اینکه می رسد به «قَدْ أَفْلَحَ مَنْ تَزَکَّى» می گویند در اشعار برخی ابیات شعر شاه بیت است، در این موضوع هم حداقل این آیه نمای خودش را دارد.
وی ادامه داد: در سوره شمس هم قسم ها پشت سر هم تا می رسد به این آیه «قَدْ أَفْلَحَ مَنْ زَکَّاهَا» در این هم باز مسئله تزکیه مطرح می شود.
سحرخیزی و استغفار راهکاری آسان برای رسیدن به تزکیه
این استاد اخلاق در پایان با توصیه به سحرخیزی و عبادت در سحر برای رسیدن به تزکیه گفت: چنانچه کسی برنامه معنوی و منظم برای تزکیه و تقوا نداشته باشد از فرصت سحر برای رسیدن به تزکیه استفاده کند و راه آسان تر دیگر برای رسیدن به تزکیه زیاد استغفار کردن و گفتن ذکر استغفار است که گاهی این ذکر دارو و گاهی کمکی است.
*اختصاصی عترتنا
پایان پیام/.
پایان پیام/.
شبکه های اجتماعی عترتنا: کانال تلگرام / کانال ایتا / کانال سروش / پیچ اینستاگرام
دیگر مطالب سرویس درس اخلاق را اینجا کلیک نموده و بخوانید