×

منوی بالا

منوی اصلی

دسترسی سریع

اخبار سایت

اخبار ویژه

امروز : دوشنبه, ۱۹ آذر , ۱۴۰۳

زمان مطالعه: 4 دقیقه

آیت الله توکل در گفت‌وگو با عترتنا با تبریک ولادت حضرت عبدالعظیم حسنی(ع) گفت: ایشان یک محدث و یک مبارز شیعی در عصر خود بود که مردم نیز باید ضمن شناخت این شخصیت، از ایشان الگو بگیرند.

آیت الله توکل: عبدالعظیم حسنی(ع) یک محدث و یک مبارز بود عترتنابه گزارش پایگاه تحلیلی عترتنا / عترت: آیت‌الله سیدرحیم توکل، عضو مجلس خبرگان رهبری و از اساتید برجسته اخلاق حوزه علمیه قم، به مناسبت ولادت حضرت عبدالعظیم حسنی(ع) در گفت‌وگو با عترتنا ضمن تبریک ولادت این محدث شیعی درباره شخصیت حضرت عبدالعظیم(ع) گفت: حضرت عبدالعظیم(ع) یک محدث شیعی بودند که خود محدث بودن از مقامات معنوی است به حدی که در بین علماء کسی که بتواند جواز نقل حدیث داشته باشد، از جایگاه و مقام ویژه ای برخوردار است.

عرضه اعتقادات به امام زمان خویش توسط عبدالعظیم حسنی(ع)

آیت الله توکل با اشاره به عرضه اعتقادت به امام توسط حضرت عبدالعظیم(ع) اظهار کرد: در تاریخ مشاهده می‌شود که افرادی نزد ائمه اطهار (ع) مراجعه می‌کردند و دین خود را به آن بزرگواران عرضه می‌داشتند‌ و امام آن را ‌تأیید یا تصحیح می‌کردند‌ که حضرت عبدالعظیم(ع) یک نمونه از افرادی بوده که عقاید خود را به امام عرضه کرده است.

وی ادامه داد: حضرت عبدالعظیم(ع) نیز در دوران حیاتش سه امام را درک کرده بود و از این رو دارای مقام علمی بالایی بود ولی بعضی چیزها خیلی حساس است از جمله اعتقادات، که ایشان نیز اعتقاد خود را به امام زمان خویش حضرت هادی(ع) عرضه کرد و خدمت امام عرض کرد که من اعتقاداتم این است و امام نیز آنها را تایید فرمود.

منظور از بیان اعتقادات چیست؟

این استاد برجسته حوزوی بیان اعتقادات را امر بسیار مهمی دانست و اظهار کرد: بیان اعتقادات امر بسیار مهمی است چون در اعتقادات فقط مُراد این نیست که ما خدایی هست و ما نیز در محضر این خدا هستیم! بلکه اعتقادات یک امر بسیار گسترده با ابعاد مختلف است، که حضرت عبدالعظیم(ع) خدمت امام می آمدند و آنچه را که امر اعتقادی بود را بیان می کردند و امام نیز بر اعتقادات ایشان مهر تایید می زدند.

وی ادامه داد: امام خطاب به عبدالعظیم(ع) می فرمود: «تو از یاران واقعی ما هستی»، این تعبیر بسیار مهمی نسبت به ایشان است که امام فرموده اند.

حضرت عبدالعظیم حسنی محدثی مبارز

آیت الله توکل، حضرت عبدالعظیم(ع) را محدثی مبارز دانست و گفت: ایشان یک عزیزی بودند که با اینکه محدث بودند، یک مبارز هم بودند! بعضی ها اهل حدیث هستند اما اهل مبارزه نیستند، ولی ایشان علاوه بر محدث بودن در میدان مبارزه هم با طاغوت زمان مبارزه می کرد.

وی ادامه داد: به همین دلیل ایشان از دست طاغوت زمان فراری بودند و از این شهر به شهری دیگر می رفتند، تا مورد شناسایی قرار نگیرند و دولت وقت هم خیلی حساس شده بود تا او را دستگیر و به شهادت برسانند.

علت بالا بودن جایگاه و مقام معنوی حضرت عبدالعظیم(ع) و زیارت ایشان

آیت الله توکل در پاسخ به اینکه چرا در بین نوادگان اهل بیت(ع) ایشان دارای مقام و جایگاه بالایی هست، گفت: در بین اهل معنا و معرفت مشهور است که این مقامات به باطن نورانی افراد بر می گردد. و ایشان دارای باطنی نورانی بودند که در شأن و منزلت ‌‌ایشان همین بس که امام‌ هادی (ع) ثواب زیارت‌‌ ایشان را ‌‌ این‌گونه توصیف کردند‌‌ و فرمودند: «أَیْنَ کُنْتَ قُلْتُ زُرْتُ الْحُسَیْنَ (ع) قَالَ أَمَا إِنَّکَ لَوْ زُرْتَ قَبْرَ عَبْدِ الْعَظِیمِ عِنْدَکُمْ لَکُنْتَ کَمَنْ زَارَ الْحُسَیْنَ بْنَ عَلِیٍّ (ع)»‌، به این معنا که هر کس عبدالعظیم(ع) را در ری زیارت کند ثواب امام حسین(ع) را دارد.

وی ادامه داد: این امید است که ثواب زیارت امام حسین(ع) به زوار ایشان داده شود و این نشان از نورانیت باطنی ایشان است و ما کمتر کسی را داریم که چنین مقامی داشته باشد که وقتی او را زیارت کنیم انگار امام حسین(ع) را در کربلا زیارت کرده ایم. و این مقام نشان‌گر باطن نورانی و با صفای ایشان است که چنین مقامی را امام برای ایشان توصیف کرده اند.

قطعا زوار مورد عنایت و دعای ایشان هستند

آیت الله توکل با بیان اینکه قطعا زوار مورد عنایت و دعای ایشان هستند، گفت: انسان وقتی به اماکن مقدسه و زیارتی می روند و آنجا عرض ادب می نماید، مسلماً به دنبال این عرض ادب،  آنها نیز به ما نگاه می کنند و اظهار محبت به ما نموده و قطعا برای ما هم دعا می کنند.

وی ادامه داد: رفتن به این اماکن زیارتی به معنی یک سلام کردن نیست، چرا که اگر به یک فرد عادی هم سلام کنید وی جواب سلام شما را می دهد! اما اگر کسی از راه دور و نزدیک به زیارت ایشان برود مسلماً ایشان هم تلافی می کند و برای این زائر دعا می کنند و از طرفی این زیارت برای سیر معنوی زائر که به دنیا رو نیاورد، نیز بسیار موثر است.

شناخت و معرفت مقدمه زیارت

این استاد اخلاق حوزه علمیه قم، شناخت و معرفت را مقدمه زیارت اماکن زیارتی دانست و گفت: رفتن به زیارت اماکن زیارتی یک مقدمه ای دارد و آن اینکه این شخص زیارت شونده را بشناسند و بدانید به زیارت چه کسی می روند؟ و این فرد کیست؟ و چه شخصیتی بوده است؟ همین که بدانید حضرت عبدالعظیم(ع) یک محدث شیعی و یک مبارز بوده است، این شناخت در زندگی ما نیز نقش دارد که ما هم با تبعیت از ایشان اهل معنا و مبارزه شویم.

ارتباط روحی بالاتر از حضور جسمی

آیت الله توکل در پایان ضمن توصیه به ارتباط روحی و معنوی در زیارت اظهار کرد: هر چه دل پاک تر باشد، جذب برکات زیادتر است و هر چه جذب برکات زیادتر باشد، ظهور برکات زیادتر است. در زیارت فرض رفتن جسم به اماکن زیارتی نیست و اصلاً مکان که مراد نیست، بلکه باید ارتباط معنوی و روحی برقرار نمود که این ارتباط روحی مهم و موثر وتاثیر گذار است.

*اختصاصی عترتنا

پایان پیام/.

شبکه های اجتماعی عترتنا: کانال تلگرام / کانال ایتا  / کانال سروش  / پیچ اینستاگرام

دیگر مطالب سرویس عترت را اینجا کلیک نموده و بخوانید

  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید تحریریه عترتنا منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.