زمان مطالعه: ۷ دقیقه
به گزارش خبرنگار عترتنا؛ مهدی توکلی واعظ و سخنران دینی صبح جمعه چهارم شهریورماه در هشتمین روز مراسم عزاداری دهه سوم ماه محرم در حسینه مرحوم خوشنما در محله ایران تهران با اشاره به آیه ۴ سوره ابراهیم درباره علت مبعوث شدن پیامبران با زبان قوم خویش و هدایت نمودن امت گفت: خداوند در آیه ۴ سوره ابراهیم میفرماید: «وَمَا أَرْسَلْنَا مِنْ رَسُولٍ إِلَّا بِلِسَانِ قَوْمِهِ لِیُبَیِّنَ لَهُمْ؛ و ما هیچ رسولی در میان قومی نفرستادیم مگر به زبان آن قوم تا بر آنها (معارف و احکام الهی را) بیان کند».
وی ادامه داد: در این آیه خداوند میفرماید ما هیچ رسولی را مبعوث نکردیم و نفرستادیم مگر اینکه با زبان قوم خودش با مردم سخن بگوید. مثلا اگر یک پیامبر برای عرب امبعوث شده زبان آن پیامبر هم عربی است و او انگلیسی با آنها صحبت نمیکند.
وی افزود: بنابراین هر پیامبری که مبعوث شده به زبان قوم خودش بوده و از طرفی قرآن هم به زبان عربی مبین است و عربی پیچیده نیست، لذا لغاتی که در قرآن آمده از مشهورترین لغات زبان عربی است و یک لغت پیچیده در قرآن نیست تا مردم همه آن را بفهمند. خداوند نیز در آیه ۱۹۵ سوره شعراء میفرماید: «بِلِسَانٍ عَرَبِیٍّ مُبِینٍ؛ به زبان عربی روشن و گویا».
قابل فهم بودن قرآن برای همه اقشار جامعه
این واعظ دینی با بیان اینکه قرآن روان و قابل فهم برای همه اقشار جامعه است، گفت: قرآن وقتی نازل شد اکثر عربهای عربستان سواد نداشتند و شاید ۱۷ نفر سواد خواندن و نوشتن داشتند اما اکثریت بیسواد بودند، اما وقتی آیات قرآن را از لسان پیامبر (ص) میشنیدند، کاملا متوجه میشدند، یعنی با عمق وجود آیات را دریافت میکردند.
وی ادامه داد: قرآن خیلی عجیب است و این قرآن برای پابرهنه و فقیر و بیسواد پیام دارد و برای عارف و مراجع تقلید و علما هم پیام دارد، اینگونه نیست که برای سطح خاصی باشد و بقیه از آن متوجه نشوند. هر کس به اندازه فهم خودش از این قرآن بهره میبرد و برای تمام اقشار از دانشمند تا بیسواد پیام دارد و جنبههای قرآن را کسی نمیتواند بشمارد.
وی خاطر نشان کرد: حتی برخی مفسرین وقتی تفسیر خود را به پایان رساندند و تمام شد و بعد به قرآن مراجعه میکنند متوجه میشوند که باز تفسیر آنها ناقص است و نیاز است یک تفسیر دوم دیگری بنویسند و چیزهای جدیدی از قرآن برداشت کردهاند که در تفسیر خود نیاورده اند! بنابراین معارف قرآن خیلی عمیق است و تمام شدنی نیست و با هر مراجعه به قرآن نکات و معارف تازهای به دست میآید و همیشه قرآن با طراوت و تازگی است.
هدایت و گمراهی به اذن الهی است
توکلی با بیان اینکه هدایت و گمراهی به دست خداست، گفت: در ادامه این آیه خداوند میفرماید: «مَنْ یَشَاءُ وَیَهْدِی مَنْ یَشَاءُ ۚ وَهُوَ الْعَزِیزُ الْحَکِیمُ؛ آنگاه خدا هر که را خواهد به ضلالت وا میگذارد و هر که را خواهد به مقام هدایت میرساند و او خدای مقتدر داناست.» انبیا آمدند تا مردم را هدایت کنند و از گمراهی نجات دهند اما هدایت و گمراهی دست خداوند است و تا خدا نخواهد نمیشود.
وی افزود: خداوند در آیه ۲۵۶ سوره بقره میفرماید: «لَا إِکْرَاهَ فِی الدِّینِ ۖ؛ در قبول دین، اکراه و اجباری نیست.» قبول دین خدا اجباری نیست و خدا هم ما را به جبر هدایت نکرده است.
وی ادامه داد: در گرسنگی شاید خدا ما را به جبر هدایت کرده که غذا بخوریم وی میتوانست نماز خواندن را هم با جبر قرار دهد، مثل غذا که یک نیاز است و ما گرسنه میشویم غذا میخوریم، خدا هم میتوانست نماز را هم اینگونه کند که وقتی نخواندیم یک جبر درونی ما را به نماز خواندن بکشاند. اما خداوند به انسان قدرت اختیار را داد با اختیار خودش دین را انتخاب کند و اجباری هم نیست.
اهمیت جهاد تبیین و بیان حقایق دین
توکلی با بیان اهمیت جهاد تبیین و بیان حقایق دین اظهار کرد: اگر کسی الان حقایق دین را به مردم بگوید یک مجاهد است و به همین دلیل مقام معظم رهبری جهاد تبیین را مطرح نمودند. الان بیان حقایق از جنگ هم سختتر است چون مردم نمیخواهند حقایق را بشنوند و اگر کسی حقایق را هم بگوید با او درگیر میشوند و برای همین مردم انبیا را کتک زدند و حتی به شدیدترین وجه آنها را کشتند!
وی ادامه داد: انبیا مردم را مجبور به پذیرش حق نمیکردند بلکه فقط حق را بیان میکردند اما مردم نمیخواستند حتی حق را بشنوند! همین الان هم اگر کسی از حق سخن بگوید و حقایق را بیان کند و در جامعه امر به معروف و نهی از منکر میکند او را هم کتک میزنند و اذیت میکنند!
وی افزود: گفتن حق تلخ است و شنیدن آن هم تلخ است ولی گفتن و شنیدن باطل شیرین است و مثل حلوا میماند. همین الان اگر ببنید یک خانم بد حجاب که روسری درستی هم روی موهای خود ننداخته ولی دارد نذری میدهد و شما به او بگویید خانم محترم این نذری دادن مستحب است اما حجاب واجب است! با شما درگیر خواهد شد حتی به فحش و کتک هم منجر میشود! اما اگر برعکس یک نفر به او بگوید خوش به سعادت شما با این وضعیت بد حجابی که دارید اما برای امام حسین (ع) نذری میدهید، خوش به حال دل شما وای کاش من هم مثل شما بودم! این خانم هم خیلی خوشش میآید و او را تحویل هم میگیرد تازه میگوید من خاک پای شما هستم و هر دو هندوانه زیر بغل هم میگذارند! چون حق تلخ و باطل شیرین است.
علت دشمنی مردم با پیامبران و تبیین حقایق توسط آنها
توکلی با بیان اینکه علت دشمنی مردم با پیامبران بیان حقایق توسط آنها بود، گفت: بنابراین انبیا هم حقایق را تبیین کردند و مردم هم آنها را اذیت کردند! همین الان هم منبریهای ما حقایق را نمیگویند اگر حقایق مطرح شود همان جهاد تبیین است که مقام معظم رهبری فرمودند ولی جهاد تبیین کار سختی است.
وی بیان کرد: برخی جوانها به من میگویند ما مرید صحبتهای شما هستیم و شبها با گوش دادن سخنرانی و روضههای شما میخوابیم و خیلی علاقمند شما هستیم، حالا من کافی است به این جوان ریش تیغ زده بگویم در دین ما آمده که تیغ زدن حرام است، این را بگویم او چنان مرا زیر فحش و بیادبی میگیرد که مثل اینکه با من دشمنی دارد!
این واعظ دینی افزود: حتی گاهی در هیئتها برای مقام معظم رهبری دعا میکنم، برخی معترض میشوند! در صورتی که باید علمدارهای خود را دعا کنیم اگر ایشان را دعا نکنیم پس بیاییم ترامپ و بایدن را دعا کنیم! زمان امام حسین (ع) هم همینطور بود و دشمن کاری کرده بود که در قنوتهای نماز و روی منبرها امیرالمؤمنین (ع) را لعن میکردند! متاسفانه امروزه یک عده جاهل حرفهای بیبی سی را قبول دارند اما حرفهای یک مرجع تقلید و مجتهد نماز شب خوان را قبول ندارند! آن زمان هم به معاویه اعتماد میکردند و امیرالمؤمنین (ع) را لعن میکردند!
بصیرت لازمه تشخیص حق / همچون زهرا(س) در راه دفاع دین سیلی میخورید
توکلی با بیان اینکه در چنین شرایطی با بصیرت میتوان حق را شناخت، گفت: حالا در چنین شرایطی که حق را تشخیص دادید مهم است و برای این تشخیص بصیرت لازم است. محمد بن ابوبکر فرزند خلیفه اول بود اما بصیرت داشت و در رکاب امیرالمؤمنین (ع) بود تا حدی که مولا میفرمود نگویید محمد بن ابوبکر بلکه بگویید محمد بن علی و او هم فرزند من است!
وی ادامه داد: انبیا آمدند تا با زبان قومشان حقایق را برای مردم تبیین کنند ولی در این راه چقدر کتک خوردند و کشته شدند! امام خمینی (ره) هم گفتند مادر ما در راه دفاع از ولایت سیلی خورد و نمیشود راه ولایت رفت و از ولایت دفاع کرد و سیلی نخورد.
وی افزود: در زیارت عاشورا هم میخوانیم: «اللَّهُمَّ اجْعَلْ مَحْیای مَحْیا مُحَمَّدٍ وَ آلِ مُحَمَّدٍ وَ مَمَاتِی مَمَاتَ مُحَمَّدٍ وَ آلِ مُحَمَّدٍ» ما که این حیات و ممات را میخوانیم نمیشود که مثل آنها سیلی نخوریم و زخم زبان نشنویم! اگر از دین دفاع کنید و حق را بگویید سیلی هم میخورید اما ما طوری حرف میزنیم که هم سیلی نخوریم و هم اینکه مردم هم خوششان بیاد اما انبیا حق را گفتند و قطعه قطعه شدند!
وی تاکید کرد: امروزه کسی که حقایق را بگویید و تبیین کند یک مجاهد است و بالاترین جهاد همین امر به معروف و نهی از منکر است.
توکلی با بیان اینکه گمراهی و هدایت دست خداست بیان کرد: در ادامه این آیه خداوند فرمودند: «فَیُضِلُّ اللَّهُ مَنْ یَشَاءُ وَیَهْدِی مَنْ یَشَاءُ؛ آنگاه خدا هر که را خواهد به ضلالت وا میگذارد و هر که را خواهد به مقام هدایت میرساند» گمراهی و هدایت در دست خداوند است! انبیا فقط ارائه طریق میکنند و راه را نشان میدهند اما هدایت و گمراهی دست خداوند است و اجباری هم در انتخاب دین و هدایت هم نیست.
هدایت دست خداست و انبیا نشان دهنده راه هدایت هستند
این واعظ دینی بیان کرد: هدایت وقتی صورت میگیرد که خدا دست شما را میگیرد و راه را نشان شما میدهد و در این مسیر قرار میگیرید، برای همین در نماز میخوانیم: «اهْدِنَا الصِّرَاطَ الْمُسْتَقِیمَ» از خدا میخواهید که دست شما را بگیرد و در راه مستقیم هدایت خود ببرد. اصلا اگر خدا دست کسی را نگیرد اگر آسمان و زمین هم بروید هدایت نمیشوید!
وی ادامه داد: پس دو نوع هدایت داریم یکی اینکه انبیا راه را نشان میدهند و دومی اینکه دست ما را میگیرند و به این راه میبرند و خداوند هرگز دست ظالمان و کافران را نمیگیرد و در گمراهی هستند. حتی پیامبر هم نمیتواند دست عموی خود ابولهب را بگیرد و به راه هدایت ببرد!
حتی نوح نتوانتست فرزندش را هدایت کند
توکلی در پایان گفت: حتی نوح خیلی تلاش کرد که پسرش را به راه هدایت بیاورد ولی نتوانست و او هدایت نشد تا جایی که خداوند در آیه ۴۶ سوره هود به وی گفت: «قَالَ یَا نُوحُ إِنَّهُ لَیْسَ مِنْ أَهْلِکَ ۖ إِنَّهُ عَمَلٌ غَیْرُ صَالِحٍ ۖ فَلَا تَسْأَلْنِ مَا لَیْسَ لَکَ بِهِ عِلْمٌ؛ خدا خطاب کرد کهای نوح، فرزند تو هرگز با تو اهلیت ندارد، زیرا او را عمل بسیار ناشایسته است، پس تو از من تقاضای امری که هیچ از حال آن آگه نیستی مکن».
وی ادامه داد: بنابراین هدایت فقط به دست خدا است و تا خدا نخواهد کسی نمیتواند هدایت شود حتی اگر فرزند پیغمبر باشد، اما خدا دست وهب نصرانی و زهیر را گرفت و او را هدایت کرد و جز شهدای کربلا قرار داد، حتی زهیر از امام حسین (ع) فرار میکرد اما او را آوردند و جز شهدای کربلا قرار دادند.
پایان پیام/.
شبکه های اجتماعی عترتنا: کانال تلگرام / کانال ایتا / کانال سروش / پیچ اینستاگرام