زمان مطالعه: ۵ دقیقه
به گزارش خبرنگار عترتنا؛ مهدی توکلی واعظ و سخنران دینی صبح امروز دوشنبه ۷ شهریورماه در اولین روز مراسم عزاداری دهه اول صفر در حسینیه حاج آقا بقایی درباره اهمیت توفیق دعا کردن گفت: آیات پایانی سوره ابراهیم دعاهای حضرت ابراهیم (ع) است که خدا نقل میکند. دعا خیلی مهم است و یکی از روزیهای معنوی توفیق دعا است و هر کس این روزی را ندارد که با دلی شکسته دست خود را به سوی خدا بلند کند و از خدا درخواست نیاز کند.
وی تاکید کرد: حتی اصلا دنبال استجابت خواسته خودتان هم نباشید، همین که خدا این اجازه و توفیق دعا را به شما داده از استجابت خواسته شما بالاتر است اما خدا هم آنچه به مصلحت شما است را به شما عطا خواهد کرد، اما آنچه مهم است توفیق دعا است.
توفیق دعا از رزقهای بزرگ معنوی / منظور از مصلحت در اجابت
این واعظ دینی با اشاره به منظور از توفیق دعا گفت: توفیق دعا این است که انسان با دلی شکسته و اشکی جاری و سیمی وصل شده و ناامید از همه جا به سوی خدا دست نیاز دراز کند و از او خواستهاش را بخواهد. این توفیق دعا از اجابت آن مهمتر است و خدا به هر کس این توفیق دعا کردن را نداده است. و خدا هم یا دعایتان را مستجاب میکند یا بر اساس مصلحت شما عوض آن را به شما عنایت میکند.
وی ادامه داد: مثلا صبح زود با بچه کوچک بیرون رفتهاید و در زرق و برق آبمیوه فروشی و رنگ آبمیوه ها، بچه شما آب زرشک میخواهد، اما اگر خواسته او را اجابت کنید، آن هم صبح زود و صبحانه نخورده برای او خیلی بد است و هرگز چنین نمیکنید و میروید مثلا در عوض آن یک شیر موز و کیک برای او میگیرید و او هم خیلی خوشحال میشود. اینجا هم همینطور است.
قطعی بودن اجابت دعا بعد از توفیق دعا
توکلی با بیان اینکه دعا قطعا مستجاب میشود، اظهار کرد: اما اگر خدا به کسی توفیق دعا داد او را از اجابت دعا محروم نمیکند و محال است که دعایش مستجاب نشود، که طبق روایات آمده یا به او عوض میدهند یا استجابت را برای روز قیامت میگذارند و در روز قیامت عوض آن را به او میدهند، تا حدی که خیلیها در آن روز میگویند کاش دعاهای ما در دنیا مستجاب نمیشد و امروز در قیامت عوض آن را میگرفتیم.
وی خاطر نشان کرد: حالا در دعا کردن گاهی اوقات ما یک چیزی از خدا میخواهیم که این چیز به مصلحت ما نیست اما خدا عوض آن را حتما به ما در دنیا یا آخرت میدهد. قرآن در آیه ۶۰ سوره غافر میفرماید: «ادْعُونِی أَسْتَجِبْ لَکُمْ ۚ؛ مرا بخوانید تا شما را اجابت کنم» اما برای استجابت باید خدا را با دلی شکسته بخوانید و محال است که خدا جواب دل شکسته را ندهد.
وی با بیان اینکه ارزش انسان به دعا کردن است، اظهار کرد: اصلا ارزش انسان به دعا کردن او است، همین گریه و زاری انسان را نزد خدا مقرب میکند و همین دل شکسته و اشک جاری شده باعث میشود به خدا نزدیکتر شوید.
عجب و تکبر از موانع دعا کردن
توکلی عجب و تکبر را از موانع دعا کردن افراد دانست و گفت: قرآن در آیه ۷۷ سوره فرقان میفرماید: «قُلْ مَا یَعْبَأُ بِکُمْ رَبِّی لَوْلَا دُعَاؤُکُمْ ۖ؛ اگر دعای شما نباشد، پروردگارم هیچ اعتنایی به شما نمیکند» به اینها بگو اگر این گریه و دعای شما نباشد، خدا اصلا به شما اعتنا نمیکند! کسی که اهل دعا نیست به اندازه یک پوست تخمه ارزش ندارد و کسانی که دعا نمیکنند هیزم جهنم هستند. چون تکبر و عجب مانع دعا کردن میشود که فکر میکنند به خدا نیاز ندارند و دعا هم نمیکنند.
وی ادامه داد: اما کسانی که تکبر کنند و اهل دعا نباشند خداوند اینها را به جهنم میفرستاد. در پایان آیه ۶۰ غافر خداوند میفرماید: «إِنَّ الَّذِینَ یَسْتَکْبِرُونَ عَنْ عِبَادَتِی سَیَدْخُلُونَ جَهَنَّمَ دَاخِرِینَ؛ آنان که از عبادت من تکبّر ورزند، به زودی خوار و رسوا به دوزخ درآیند.»
ارزش انسان به اشک چشمش
توکلی اظهار کرد: ارزش یک زمین به آبش است که چند چاه دارد یا چند ساعت آب دارد و هزار هکتار زمین بدون آب بیارزش است و ارزش انسان هم به اشک چشمش است.
وی ادامه داد: بعضیها هستند که نماز شب خوان هستند اما اشک و خضوع ندارند و حتی نمیتوانند گریه کنند! اما یک نفر اهل نماز شب نیست اما تا اسم امام حسین (ع) میآید اشک چشمش جاری میشود تا حدی که روی پیراهنش میریزد! این نشانهای از دل شکسته این فرد است که سریع اشکش جاری میشود. این دل شکسته ارزش دارد و دعای او مستجاب میشود.
وی افزود: اما هر جا اشک چشمتان جاری شد بدانید الان وقت وصل شدن است. ممکن است شما نماز بخوانید اما دلتان در جای دیگری است اما وقتی اشک از چشمتان جاری میشود، دل شما متصل بوده که اشک از چشم جاری شده است و در اوج حضور قلب بودید. این لحظه انسان میتواند به خدا وصل شود.
توکلی با اشاره به دل شکسته و اشک چشم در بالا رفتن ارزش انسان ها، اظهار کرد: پس همه ارزش انسان به اشک و نالهها و دلهای شکسته است و انبیا دلی شکسته داشتند. کسانی هم که اهل دعا هستند همه کارشان با دعا پیش میرود و حتی در دل سحر که بیدار میشوند در دعایشان از خدا میخواهند خدایا هر کس برای من بد میخواهد این بد را به خودش برگردان؛ و خدا هم از این دل شکستگان دفاع میکند و آنها را تنها نمیگذارد.
وی تصریح کرد: اما بعضی نماز شب میخوانند و از خدا و مردم هم طلبکار هستند! اما بعضی گناه هم کردهاند ولی حالا که توبه نمودند با دلی شکسته به سوی خدا میآیند و نادم و پشیمان هستند اما برخی گرفتار عجب و غرور شدهاند تا حدی که نماز شب یا نماز جماعت هم میخوانند طلبکارانه است!
این واعظ دینی اظهار کرد: به خاطر عجب و غرور خدا پذیرفت تا مومن هم به گناه مبتلا شود تا مغرور نگردد و گرفتار عجب نشود و سریع به سوی خدا برگردد و مثل حر ریاحی سریع توبه کنند و برگردد اما گرفتار عجب و غرور نشود! خدا به گناهکاران بشارت میدهد که با دلی شکسته به سوی او برگردند، گناه را خدا دوست ندارد اما دل شکسته را دوست دارد!
وی ادامه داد: نماز شبی درست و مقبول است که با دلی شکسته باشد و هر شب فرد خاضعتر و خاشعتر شود و گرنه شیطان از هر نماز شبی خواندنی ترس ندارد مگر نماز شب خاشعان که با خشوع و خضوع باشد و از دل شکسته شیطان هم میترسد.
توکلی در پایان اظهار کرد: قرآن در آیه ۲۳ سوره اعراف میفرماید: «رَبَّنَا ظَلَمْنَا أَنْفُسَنَا وَإِنْ لَمْ تَغْفِرْ لَنَا وَتَرْحَمْنَا لَنَکُونَنَّ مِنَ الْخَاسِرِینَ؛ خدایا، ما بر خویش ستم کردیم و اگر تو ما را نبخشی و به ما رحمت و رأفت نفرمایی سخت از زیانکاران خواهیم بود.» خدایا من به خودم ظلم کردم حتی مولا امیرالمؤمنین (ع) هم در دعای کمیل میفرماید ظلمت نفسی و این نهایت خشوع و خضوع است که خود را اینگونه پایین میآورد. گاهی اعمال ما جهنم ساز است و لطف خدا ما را بهشتی میکند.
پایان پیام/.
شبکه های اجتماعی عترتنا: کانال تلگرام / کانال ایتا / کانال سروش / پیچ اینستاگرام