زمان مطالعه: ۴ دقیقه
به گزارش خبرنگار عترتنا؛سومین جلسه ازدواج و چالشهای آن با سخنرانی امیرحسین بانکی پور فرد، عضو هیئت علمی دانشگاه اصفهان، شامگاه سه شنبه ۲۴ آبان ماه در مسجد فائق تهران با موضوع اهمیت بلوغ عقلی قبل از ازدواج برگزار شد، که گزیده این جلسه را در ادامه میخوانید؛
لزوم پایین آمدن سن ازدواج
به خاطر لغزشهای جنسی باید سن ازدواج را پایین بیاوریم و ازدواج در مقطعی باشد که دختر و پسر نیاز به ازدواج دارند. الان در جامعه اوامر تحرکات جنسی خیلی زیاد شده است به نحوی که بلوغ جنسی زودتر شده است و شرط ازدواج هم بلوغ جنسی است اما لازمه ازدواج بلوغ عقلی است.
در جامعه سن ازدواج بالا رفته و باعث شده زمینههای گناه دختران و پسران هم بالا برود، و در این شرایط برای آنها ازدواج واجب است و بر آحاد مردم هم واجب است تا زمینه ازدواج جوانان را فراهم کنند.
بلوغ عقلی یکی از شروط ازدواج
حالا وقتی ازدواج بر جوانان واجب شده کسب شرایط ازدواج هم بر آنها واجب میشود که بلوغ عقلی یکی از شرطهای ازدواج است که جوان به بلوغ عقلی رسیده باشد.
نظام آموزشی باید طوری باشد که جوانان را زودتر به بلوغ عقلی برساند. تعبیر عوامانهای است که قدیمیها به بچهها میگفتند این بچه هیکل مردانهای دارد اما برای ازدواج هنوز بچه است! و امروزه نیز از نظر اصطلاحی بلوغ عقلی است که واقعا قبل از ازدواج باید جوان به بلوغ عقلی رسیده باشد.
منظور از بلوغ عقلی قبل از ازدواج
بلوغ عقلی هم ضریب هوشی جوان نیست که ضریب هوشی به سرعت تغییر میکند که آیکیو تحت تعلیم و تربیت تغییر میکند و قابل تحصیل است و ما نمیخواهیم سختی جلوی جوانان بگذاریم.
یک جوان میتواند در صورت نیاز به ازدواج ظرف یکسال با یک برنامهریزی جامع و درست به بلوغ عقلی برسد، اما تا فردی ازدواج نکند و بچهدار هم نشود به بلوغ عقلی کامل و کافی نخواهد رسید.
اما اینجا در قبل از ازدواج منظور یک حد لازم از بلوغ عقلی است که بلوغ عقلی در حد سن است که ما به تناسب سن آن را مد نظر قرار میدهیم.
مسئولیت پذیری اولین شاخصه بلوغ عقلی
اولین شاخصه بلوغ عقلی مسئولیت پذیری است. نسلهای گذشته از همان نوجوانی احساس مسئولیت داشتند ولی الان نسل جدید ما این شاخص مهم را ندارد و به نحوی نازپرورده بزرگ شدهاند که حتی اگر ازدواج هم بکنند، دختر از پسر و پسر از دختر انتظار انجام وظایف زندگی را دارد.
ممکن است یک جوان در دانشگاه یک مسئولیتی داشته باشد اما منظور ما این مسئولیت نیست! چون این به خاطر محدوده شغلیاش این مسئولیت را دارد ولی مسائل خانواده مسئولیتش خیلی بزرگتر از این مسائل است.
از همان دوران کودکی به بچهها مسئولیت بدهید
یکی از آفات تک فرزندی همین مسئله است که عمده کارهار ا پدر و مادر انجام میدهند و این بچه در خانواده هیچ نقش و مسئولیتی ندارد.
سعی کنید از همان کودکی به بچههای خود نقش و مسئولیت بدهید تا در آینده مسئولیتپذیر شوند. مثلا در مسافرت به او یک مسئولیت در حد سن و توانش بدهید، اما نگویید تو بلد نیستی و خودمان این کارها را انجام میدهیم!
بخش زیادی از مشکلات ازدواج جوانان به خاطر همین پر توقع بودن دختر و پسر است که آنها قبل از ازدواج در خانههایشان مسئولیتپذیر نبودند و حالا هم که ازدواج کردند هیچ احساس مسئولیتی ندارند.
ما باید احساس مسئولیت را قبل از ازدواج در جوانان تقویت کنیم. مسئولیت پذیری یعنی تعهد داشتن و الان چقدر زوجین به یکدیگر احساس مسئولیت دارند؟!
اهمیت ایجاد تصمیمگیری و مهارت سنجش
پس ما باید قبل از ازدواج قدرت تصمیمگیری و احساس مسئولیت را به بچههای خود یاد بدهیم تا بلوغ عقلی آنها بالا برود. در خانه گاهی نظر بچهها را هم در امورات زندگی بخواهید و آنها را در معرض انتخاب بگذارید. مثلا بگویید این کمد را کجا بگذاریم، یا کدام رنگ قشنگتر است؟ شاید اول نسنجیده حرف بزنند اما کم کم که در معرض تفکر قرار گرفتند سنجیدهتر حرف میزنند و نظر میدهند.
نشانه بلوغ عقلی هم این است که این جوان چقدر سنجیده حرف میزند و تصمیم میگیرد. پس هم به بچهها فرصت انتخاب را بدهید و هم بعد از آن از او دلیل انتخاب را هم بخواهید. که بعدها در ازدواج هم دقیق انتخاب کنند.
باید مهارت سنجیدن را به بچهها یاد دهید. مثلا بگویید هدف تو از انتخاب این رشته چیست؟ برای انتخاب رشته چه گزینههایی داری؟ این سوالات باعث میشود یک بارش فکری در ذهن او ایجاد شود و فکر کند و سپس تصمیم بگیرد نه اینکه نسنجیده کاری کند که بعد اشتباه باشد.
سریع انتخاب نکنید
به آنها یاد دهید که هرگز سریع پیشنهاد اول را انتخاب نکنند بلکه روی آن فکر کنند و با تفکر و سنجش جوانب چیزی را انتخاب کنند. از کارهای کوچک شروع کنند تا عادت کنند در همه امور با فکر و سنجیده چیزی را انتخاب کنند.
ببینند در این موضوع چه مواردی وجود دارد، و کدام مورد به شرایط او نزدیک است و حالا این مورد که به شرایط او نزدیک است آیا قابل تحصیل است و سپس روی آن آینده نگری هم کنند که اگر این مورد را انتخاب کردند در آینده به چه صورت خواهد بود. پس همه جوانب را باید بسنجند.
باید جوانان قبل از ازدواج به این مهارت سنجیده عمل کردن برسند و با عمل آن را به دست بیاورند. این مهارتها با مطالعه و دانستن به دست نمیآید و باید در مرحله عمل واقع شد تا آن را کسب کرد.
خانوادهها هم از تصمیم غلط بچهها نترسند و اجازه دهند آنها تصمیم بگیرند تا یاد بگیرند در آینده درست تصمیم بگیرند و اشتباه نکنند. پس به آنها فرصت بدهید تا در این بچگی عوارض تصمیم اشتباه را ببینند و بدانند.
اهمیت اهل مشورت بودن بچهها
شاخصه دیگر بلوغ عقلی اهل مشورت بودن است. با بچهها مشورت کنید تا آنها یاد بگیرند در کارها مشورت کنند.
خودتان تصمیم گیر نباشید بلکه با هم مشورت کنید و بچهها را وادار به مشورت کنید تا تفکر کنند و شریک عقلی شما شوند که این باعث بلوغ عقلی در آنها میشود و باعث ایجاد محبت هم میگردد.
پایان پیام/.
شبکه های اجتماعی عترتنا: کانال تلگرام / کانال ایتا / کانال سروش / پیچ اینستاگرام
منبع خبر : اختصاصی عترتنا
https://etratona.ir/?p=31464