زمان مطالعه: ۵ دقیقه
به گزارش خبرنگار عترتنا؛حجت الاسلام والمسلمین «ناصر رفیعی» صبح امروز دوشنبه ۳ بهمن ماه طی سخنانی در مراسم ولادت حضرت امام باقر (ع) که در حسینیه آیت الله حقشناس تهران برگزار شد، درباره اهمیت تبعیت از اهل بیت (ع) تا انتساب بدون عمل، گفت: در روایتی آمده که امام باقر (ع) نشسته بودند که یک جوان گریهکنان نزدشان آمد و عرض کرد: من بیچاره و اهل جهنم هستم! حضرت علت را پرسید و آن جوان گفت: من اموی هستم و مردم همه میگویند: «لَعَنَ اللَّهُ بَنی اُمَیَّهَ قاطِبَهً».
وی ادامه داد: امام به وی فرمودند: تو فامیلیات از بنی امیه است؛ این حرف خیلی مهم است و به ما امید میدهد و در ادامه فرمودند: طرفدار و پیرو چه کسی هستی؟ و آن جوان عرض کرد: پیرو شما هستم. پس تو از ما هستی و اموی نیستی! و این فرد اسمش سعد اموی بود که بعد از این سخن حضرت مشهور به سعد الخیر شد! بنابراین تبعیت مهمتر از انتساب است.
اهمیت تبعیت از اهل بیت (ع) تا انتساب بیعمل
این استاد حوزوی تعبیت از اهل بیت (ع) را مهم دانست و گفت: ما سادات را احترام میکنیم اما سادات محترم بدانند که انتساب به پیامبر (ص) شما را بهشتی نمیکند. در طول تاریخ بودن منسوبانی که به اهل بیت(ع) و حتی پیامبران انتساب داشتند اما بهشتی نشدند.
نمونهای از کسانی که انتساب داشتند اما بهشتی نشدن!
حجت الاسلام رفیعی به نمونههای از منتسبین به اهل بیت(ع) که با اینکه انتساب داشتند اما بهشتی نشدن اشاره و گفت: یک نمونه عموی پیامبر (ص) که قرآن میفرماید: «تَبَّتْ یَدَا أَبِی لَهَبٍ وَتَبَّ؛ بریده باد دو دست ابولهب و مرگ بر او باد» ابولهب منسوب به پیامبر (ص) و عموی ایشان است اما قرآن اینگونه میفرماید.
وی افزود: نمونه دیگر پسر حضرت نوح (ع) است که با اینکه پسر پیغمبر بود اما رانده شد که قرآن در آیه ۴۶ سوره هود میفرماید: «قَالَ یَا نُوحُ إِنَّهُ لَیْسَ مِنْ أَهْلِکَ ۖ إِنَّهُ عَمَلٌ غَیْرُ صَالِحٍ ۖ فَلَا تَسْأَلْنِ مَا لَیْسَ لَکَ بِهِ عِلْمٌ ۖ إِنِّی أَعِظُکَ أَنْ تَکُونَ مِنَ الْجَاهِلِینَ؛ خدا خطاب کرد کهای نوح، فرزند تو هرگز با تو اهلیت ندارد، زیرا او را عمل بسیار ناشایسته است، پس تو از من تقاضای امری که هیچ از حال آن آگه نیستی مکن، من تو را پند میدهم که از مردم جاهل مباش.»
وی ادامه داد: نمونههای دیگر هم مثل زن حضرت لوط (ع) که همسر پیغمبر بود، زید برادر امام رضا (ع) و همینطور هابین و قابیل که برادر بودند اما رانده شده از درگاه الهی شدند، پس منسوبیت دلیل بر بهشتی شدن نیست.
این استاد حوزوی خاطر نشان کرد: بنابراین مهم تبعیت است نه انتساب که قرآن در آیه ۳۶ سوره ابراهیم میفرماید: «فَمَنْ تَبِعَنِی فَإِنَّهُ مِنِّی ۖ؛ پس هر کس (در راه توحید و خداپرستی) پیرو من است او از من است»، حتی نقل است امیرالمؤمنین (ع) محمد بن ابی بکر را فرزند خودشان میدانستند و همینطور پیامبر (ص) درباره سلمان میفرمودند: سلمان از ما است!
پنج ویژگی مکتب تربیتی امام باقر (ع)
حجت الاسلام والمسلمین رفیعی در ادامه به پنج ویژگی مکتب تربیتی امام باقر (ع) اشاره و بیان کرد: مکتب امام باقر (ع) ۵ ویژگی داشت که اولین ویژگی آن حاکمیت قرآن بود. امام باقر (ع) بسیاری از آیات را تفسیر کردند و خودشان فرمودند ما اهل بیت (ع) هر چه به شما میگوییم، ریشه آن در قرآن است و این خیلی مهم است، لذا ملاحظه کنید که امام تاکید فراوان بر محوریت قرآن داشتند.
وی افزود: علامه طباطبایی در تفسیر المیزان دلش خیلی پر بوده و خیلی گله از بیتوجهی شیعیان به قرآن داشت. واقعا هم جای گله دارد که در جامعه شیعی یک جوان فوق لیسانس و دکترا بلد نیست قرآن بخواند! در صورتی که باید قرآن را ملاک زندگی قرار داد.
تبعیت از سنت نبوی
این استاد حوزوی تکیه بر سنت رسول خدا (ص) را دومین ویژگی مکتب تربیتی امام باقر (ع) دانست و گفت: امام باقر (ع) صد سال بعد از پیامبر (ص) به امامت رسیده بود ولی خیلی تاکید داشت که به مردم بگویید این حرفهای ما عینا همان حرفهای پیامبر (ص) است و تکیه بر سنت رسول خدا (ص) داشت.
وی خاطر نشان کرد: اصلا ائمه ما چیزی بر احکام اضافه نکردند و بر همان سنت نبوی تاکید داشتند. و هیچ امامی احکامی که پیامبر (ص) آورد آن را کم و زیاد نکرد و امامان توضیح دهنده احکام و سنت نبوی بودند.
عقل گرایی و ولایت و علم گرایی
حجت الاسلام رفیعی به دیگر ویژگیهای مکتب تربیتی امام باقر (ع) اشاره و بیان کرد: سومین ویژگی مکتب تربیتی حضرت، عقل گرایی است. خیلی روایت درباره عقل و خرد داریم که در دین باید محوریت ما خرافات و جهل نباشد و مکتب تشیع مطالبش بر پایه عقل است و ائمه گفتند چیزی که عقل عقلا میگوید به شرع نزدیک است.
وی ادامه داد: ویژگی چهارم مسئله امامت و ولایت است که در کنار قرآن و سنت و عقل یکی از ارکان اعتقادات ولایت است. میفرمودند کسانی که همه عبادت را انجام بدهند ولی ولایت ما اهل بیت را نداشته باشند، این مسلمان مطلوب نیست! و ویژگی پنجم علم گرایی است که امام باقر (ع) میفرمود جوانان را با علم آشنا کنید و دست افراد منحرف ندهید.
رمز موفقیت یک جامعه
وی افزود: اگر قرآن و سنت و امامت و عقل و علم در یک جامعه شکل بگیرد هیچ کس نمیتواند آن جامعه را منحرف کند و این رمز موفقیت یک جامعه است و اگر فرقه انحرافی تشکیل میشود به خاطر این است که از جهل مردم سو استفاده میکنند.
وی بیان کرد: این که در دین اسلام این همه به علم آموزی تاکید شده برای همین است. ۷۷۹ بار در قرآن کلمه علم آمده که این کلمه باید در دانشگاههای ما تابلو شود که هیچ وقت نباید جاهلانه از چیزی پیروی کرد.
امام باقر(ع) امامی حسنی و حسینی
حجت الاسلام رفیعی در ادامه سخنانش امام باقر(ع) را امامی حسنی و حسینی دانست و گفت: امام باقر(ع) مادرشان فاطمه دختر امام حسن(ع) است و پدرشان هم امام سجاد(ع) است که ایشان امامی هستند که هم حسنی و هم حسینی هستند که ائمه ما از امام باقر(ع) به بعد را می توان هم یابن الحسن و هم یابن الحسین گفتند چون از طرف مادر به امام حسن(ع) و از طرف پدر به امام حسین(ع) می رسد.
توصیه به هیئتها جهت نصب رزومه و حدیث مناسبتی
حجت الاسلام رفیعی در پایان به هیئتها توصیه کرد و گفت: در ایام محرم وقتی به هیئتها و حتی مساجد میروید، همه در و دیوارها پر از شعر محتشم شده است، اماای کاش دو تا حدیث از امام حسین (ع) را هم بزنید. پیشنهاد میکنم در هیئتهایتان به مناسبت آن مناسب یک روایت نصب کنید که خیلی موثر است.
وی ادامه داد: یکی از کارهای عتبات مقدسه در عراق این است که بعد از اذان در حرمها ۵ دقیقه مناسبت آن روز را توضیح میدهند، و خوب است هیئتها هم به مناسبت همان روز که مراسم برگزار کرده اند، یک تابلوی ثابت جلوی حسینیه درباره آن امام نصب کنند و به اصطلاح امروزیها یک رزومه مختصر به همراه یک حدیث آموزنده از آن امام نصب شود تا حتی عبوریها هم اگر چشمشان خورد یک لحظه آن را بخوانند که تاثیر گذار است.
*پینوشت:
أبو حَمزَهَ : دَخَلَ سَعدُ بنُ عَبدِ المَلِکِ ـ وکانَ أبو جَعفَرٍ علیه السلامیُسَمّیهِ سَعدَ الخَیرِ وهُوَ مِن وُلدِ عَبدِ العَزیزِ بنِ مَروانَ ـ عَلى أبی جَعفَرٍ علیه السلام ، فَبَینا یَنشِجُ کَما تَنشِجُ النِّساءُ ، فَقالَ لَهُ أبو جَعفَرٍ علیه السلام : ما یُبکیکَ یا سَعدُ ؟ قالَ : وکَیفَ لا أبکی وأنَا مِنَ الشَّجَرَهِ المَلعونَهِ فِی القُرآنِ ؟! فَقالَ لَهُ : لَستَ مِنهُم ، أنتَ أمَوِیٌّ مِنّا أهلَ البَیتِ ، أما سَمِعتَ قَولَ اللّه ِ عَزَّوجَلَّ یَحکی عَن إبراهیمَ : «فَمَن تَبِعَنی فَإِنَّهُ مِنّی » ؟
ابو حمزه : سعدبن عبدالملک ـ هموکه از فرزندان عبدالعزیز بن مروان بود و حضرت باقر علیه السلام وى را سعد الخیر مى نامید ـ بر امام باقر علیه السلام وارد شد، در حالى که مانند زنان مى گریست و اشک مى ریخت. حضرت فرمود: اى سعد، چرا گریه مى کنى؟ عرض کرد: چگونه گریه نکنم حال آن که من از شجره (و تبارى) هستم که در قرآن لعنت شده است؟! حضرت به او فرمود: تو از این شجره نیستى؛ تو امویى هستى که از ما خاندان مى باشى. مگر نشنیده اى این سخن خداى عز و جل را که از قول ابراهیم نقل مى کند: «پس هرکه از من پیروى کند، او از من است»؟
الاختصاص : ۸۵ ، والآیه ۳۶ من سوره إبراهیم .
پایان پیام/.
شبکه های اجتماعی عترتنا: کانال تلگرام / کانال ایتا / کانال سروش / پیچ اینستاگرام / آپارات
منبع خبر : اختصاصی عترتنا
https://etratona.ir/?p=31535