زمان مطالعه: ۳ دقیقه
به گزارش خبرنگار عترتنا؛ آیت الله «سید علی اصغر هاشمی علیا» تولیت و مؤسس حوزه علمیه حضرت قائم (عج) چیذر تهران شامگاه سه شنبه ۹ آبان ماه در جلسه عمومی درس اخلاق خود که در این حوزه برگزار شد، در ادامه شرح دعای هشتم صحیفه سجادیه درباره بدترین رذیله اخلاقی و راههای مقابله با آن گفت: در این دعا حضرت از حسد به خدا پناه بردند و میفرماید: «اللَّهُمَّ إِنی أَعُوذُ بِک مِنْ هَیجَانِ الْحِرْصِ، وَ سَوْرَهِ الْغَضَبِ، وَ غَلَبَهِ الْحَسَدِ، بار خدایا به تو پناه میآورم از طغیان آز و تندی خشم و چیرگی حسد»
حسد بدترین رذیله و صفت انسانی / نعمتهای خود را مخفی کنید
این استاد اخلاق حسد را بدترین رذیله و صفت انسانی دانست و اظهار کرد: حسد بدترین صفت انسانی است که سبب بروز بسیاری دیگر از رذائل اخلاقی همچون غیبت، تهمت میشود، مانند آنچه که فرزندان یعقوب نبی (ع) نسبت به پدر و برادر خود روا داشتند.
وی با توصیه به مخفی کردن نعمتها افزود: با توجه به اینکه برخی انسانها مؤمن واقعی نیستند و نمیتوانند نعمت را در کسی ببینند، باید در حد توان نعمتهای خود را مخفی کرد. چه نعمتهای مادی چون طلا و جواهرات، چه نعمتهای معنوی، هر دو را باید مخفی کرد. روایتی در این زمینه از پیامبر گرامی اسلام (ص) وجود دارد که فرمود: «اِسْتَعِینُوا عَلَی إِنْجَاحِ اَلْحَوَائِجِ بِالْکِتْمَانِ، فَإِنَّ کُلَّ ذِی نِعْمَهٍ مَحْسُود؛ برای موفقیت و به نتیجه رسیدن کارها و نیازها از روش کتمان، پنهان کردن بهره گیرید زیرا هر صاحب نعمتی مورد حسادت واقع میشود».
راهکار علمی و عملی مقابله با حسد
آیت الله هاشمی علیا به راهکار علمی و عملی برای مقابله با حسد اشاره و گفت: راهکارهای علمی یعنی علم داشتن به مواردی که دانستن آنها موجب دوری انسان از حسادت میشود، مانند اینکه انسان باید بداند حسود قبل از ضرر زدن به دیگری، به خود آسیب میرساند و همچنین حسادت مورد رضای خداوند و اولیای الهی نیست و حسود منفور مردم واقع میشود.
وی ادامه داد: راهکار عملی مقابله با حسد عمل کردن بر خلاف این رذیله است، یعنی رفت و آمد و محبت به فرد محسود که در سطح عمومیتر و وسیعتر همان خیرخواهی برای دیگران و اصلاح امور آنهاست، میباشد، زیرا شأن انسان مؤمن این است که آسایش و رفاه و راحتی مؤمنین را بخواهد و اگر در کسی نعمتی دید، از خداوند بخواهد این نعمت را برای او بیشتر کند. به این معنا که آنچه برای خود میخواهد، برای دیگران هم بخواهد و درصدد ارشاد و کمک به آنها باشد.
اهمیت خیرخواهی
آیت الله هاشمی علیا در پایان سخنانش درباره اهمیت خیرخواهی به عنوان یکی از نشانههای ایمان گفت: انسان ناصح به کسی گفته میشود که در گفتار و نیز در عمل او غش و خلاف و نیرنگ راه ندارد، بلکه خلوص و صفا و صمیمیت و رفاقت و محبت است. پیامبران الهی همه اینگونه بودند و اصلاً خود خداوند، ناصح است و انسانهای خیرخواه را نیز دوست دارد.
وی ادامه داد: بنابراین انسانهایی که خیرخواه دیگران نیستند ایمانشان نقص دارد و باید در آن تجدید نظر کنند. علاوه بر اینکه طبق روایتی از امام صادق (ع) آمده که کسی که به نعمتهای الهی و مقدراتی که او بین بندگانش تقسیم کرده است غضبناک باشد، ارتباطش با خداوند قطع میشود. لذا باید در مقام جهاد با نفس برآمد تا فضائل را جای رذائل قرار دهیم و معیوب از این دنیا نرویم.
پایان پیام/.
شبکه های اجتماعی عترتنا: کانال تلگرام / کانال ایتا / کانال سروش / پیچ اینستاگرام / آپارات