زمان مطالعه: ۵ دقیقه
حجتالاسلام والمسلمین ناصری با اشاره به راه های رشد انسان اظهار کرد: رشد انسان با قواعد حرکتی منظم و مدون، یا با پشتوانه اخلاص فراوان، یا دانستن قواعد در بخشهای نظری برای علوم محتوایی امکان پذیر است.
به گزارش پایگاه تحلیلی عترتنا / درس اخلاق: حجتالاسلام و المسلمین «شیخ جعفر ناصری» رئیس بنیاد علمی فرهنگی هاد در جلسه درس اخلاق حوزه علمیه امام مهدی(عج) شهر مقدس قم که سهشنبه این هفته ۱۲ آذر ماه با موضوع عوامل سه گانه موثر در ساخت شخصیت انسان با حضور طلاب و فضلای حوزه علمیه قم برگزار شد.
سه عامل ترکیب شخصیت انسان
حجتالاسلام و المسلمین شیخ جعفر ناصری در این جلسه گفت: عمل، عامل و نیت ترکیبی از شخصیت انسان است که انسان با آن زندگی می کند. در بخش عمل، عامل حیث شخصیتی فرد به عنوان عامل این عمل و نیت که ترکیبی اسرار آمیز است، با مرکز شخصیتی انسان در ارتباط است.
وی ادامه داد: هر گامی را که به عنوان عمل بر می دارید اگر به سمت رشد انسان باشد به عنوان عامل هم رشد می کنید و نیت نیز بر اساس کیفیت تاثیر آن بر این عمل و در ارتباط با عامل رشد می کند. بنابراین خیلی دقیق ساختار هندسی برای این سه ترکیب: عمل، عامل و نیت تعریف شده است.
تاثیر داشتهها بر اجابت خواستهها
این استاد برجسته اخلاق اظهار کرد: انسان از داشته ها هم استفاده می کند؛ مثلاً یک نفر متوسل به امام زمان(عج) می شود و بلافاصله هم نتیجه می گیرد، که این نتیجه گرفتن به خاطر ارتباط قبلی و داشته هایی است که وی در این زمینه کسب کرده و داشته است اما داشته های این فرد با کسی که چنین داشته ای ندارد، فرق می کند. مگر اینکه اسباب دیگری مثل اضطرار، سعی و تلاش بیشتر به او کمک کند که زود نتیجه بگیرد.
تمام قضایای حرکت و سیر انسان هوشمندانه و قانونمند
حجتالاسلام والمسلمین ناصری با اشاره به سیر و حرکت انسان و راه رشد انسان بیان کرد: تمام قضایای حرکتی انسان و راه رشد انسان، هوشمندانه او را به سمت جلو هدایت می کند اما اگر ما غافل بودیم دلیل بی قاعده بودن حرکت های انسانی نیست. همه این قواعد قانونمند است و به گونه ای تعریف شده که با پایه گذاری خلقت از ابتدا تا آخر برنامه ریزی شده است که یک سیر کامل دنیا، برزخ، حشر، حشر کبری، قیامت، خلود و بهشت یا نار را با برنامه شامل می شود. پس انسان موجودی ارزشمند است وبر پایه ها و اصولی دقیق و علمی پایه گذاری شده است.
وی ادامه داد: فردی می خواهد حرفی را بزند، برای این حرف زدن چه اتفاقی در باطن وی می افتد؟ چگونه از اندوخته های خود استفاده می کند؟ وقتی تارهای صوتی برای تبدیل یک حرف به حرکت در می آید و تبدیل به یک حرف شد، مشخص می شود که چقدر انرژی مثبت یا منفی در پشت این تارهای صوتی بوده که این حرف از آن استخراج شده است. این لایههایی از علوم است که در درون انسان قرار دارد.
این استاد حوزوی افزود: پیرمردی آمده نزد رسول خدا(ص) و گفت: من برای عبادت فرصت کم دارم و پیامبر(ص) در گوش او یک چیزی گفت و میبینند شب ۲۱ ماه رمضان سالی یک شب می آید و خودش را می سازد و با جدیت به سمت سعادت حرکت میکند. بنابراین یک راه هایی برای ما گذاشته اند که آخرش تصمیم و حرکت با ما است و انتخاب سعادت نیز در اختیار خود ما است. آ
پرهیز باورها و توهمات سُست عوام
این استاد اخلاق با انتقاد از باورهای و توهمات سست و بی پایه بیان کرد: باور کنید خیلی ها مخصوصا در رده عوام مخصوصاً خانم ها گاهی خیلی زود مشکلات خود را می خواهند مستند به اموری سست کنند، مثلاً بگویند یک کسی گفته است که اسمت را عوض کن تا این مشکل و نحوست از تو دور شود! در صورتی که اگر چنین چیزی بود در معارف و سیره اهل بیت(ع) می آمد.
وی خاطر نشان کرد: برخی خیلی زود می خواهند به نتیجه برسند که علت مشکلات من از فلان ناحیه بوده که حتماً یک پیرزنی نشسته فوت کرده است و این مشکلات برای من ایجاد شده است! در صورتی که این حرف ها نیست و انسان موجودی ارزشمند است و این حرفهای سُست را معمولاً نفوس سست می زنند و الا یک انسان فوق العاده ارزشمند است.
باز بودن راه رشد انسان
حجتالاسلام والمسلمین ناصری با اشاره به راه های رشد انسان اظهار کرد: رشد انسان با قواعد حرکتی منظم و مدون، یا با پشتوانه اخلاص فراوان، یا دانستن قواعد در بخشهای نظری برای علوم محتوایی امکان پذیر است. گاهی به تدوین کشیده نشده است اما درون انسان ها می تواند آن را کسب کند.
وی ادامه داد: اگر به سیره زندگی بزرگان از اولیاء حوزه ها و علمای بزرگ نگاه کنید – الان هم که در این چند دهه شرح حال نویسی هم باب شده است – اعمال مختصری از آنها ذکر شده است و کیفیت حرکتشان یا کراماتی که دورا دور گویای این باشد که یک انسان جای رشد دارد، در سیره آنها وجود دارد، هر چند که غالباً آن را مخفی می کردند و این مخفی نمودن به اخلاص هم نزدیکتر است.
اهلبیت(ع) را معرفی و بزرگ کنید
این استاد حوزوی تاکید کرد: بنا نیست یک شخص مطرح شود! بنا است سیره انبیاء و اهل بیت(ع) مطرح شود. در سیره انبیاء و اهل بیت(ع) نیز اعمال فراوانی بوده اما آنها نیز آن را پنهان کرده اند و مقدار خیلی کمی در اختیار ما قرار گرفته است.
خود شناسی و بیداری سحر مهمترین گام برای حرکت
حجتالاسلام والمسلمین ناصری به مهمترین گام حرکت و سیر انسان اشاره و گفت: بخش مهم این است شما برای حرکت گام به گام خود باید با خودتان آشنا شوید و سحر بلند شوید و از سحر بهره ببرید.
وی با اشاره به لزوم مبارزه با نفس جهت بیداری سحر اظهار کرد: این ایام فصل پاییز و زمستان رها کردن بستر سخت است، اگر سحر توانستید بیدار شوید و عبادت کنیدف یک سحر برای خود ذخیره کردید. اما اگر نفس سرکشی کرد و بلند نشدید و گفت بخواب و شما هم خوابیدید، دیگر تضمینی ندارد.
وی ادامه داد: در این باره برای یکی از رفقای طلبه مدرسه حجتیه در سال ۶۰ چنین اتفاقی افتاده بود و وی می گفت: جهت دیدار پدر و مادر پیرم به شهرستان رفتم و به آنها سر زدم و شب نیز در همان اتاق در کنار آنها استراحت کردم و سحر بیدار شدم، اما تردید داشتم که این بیدار شدنم باعث بیدار شدن آنها نشود و در حال فکر کردن بودم که آیا نماز شب بخوانم که خواندن آن باعث بیدار شدن آنها می شود و یا اینکه نماز شب نخوانم که آنها بیدار نشوند! یک مقدار فکر کردم بعد به خودم گفتم حالا بهتر است سرم را روی بالش بزارم و فکر کنم که ببینم کدام یک ترجیح دارد! همین که سرم را روی بالش گذاشتم نفهمیدم چه شد که یک دفعه دیدم آفتاب بالا آمده است. شیطان خیلی منعطف وگام به گام القاء می کند و باید خیلی مواظب بود.
*منبع: اختصاصی عترتنا
پایان پیام/.
شبکه های اجتماعی عترتنا: کانال تلگرام / کانال ایتا / کانال سروش / پیچ اینستاگرام
دیگر مطالب سرویس درس اخلاق را اینجا کلیک نموده و بخوانید