×

منوی بالا

منوی اصلی

دسترسی سریع

اخبار سایت

اخبار ویژه

امروز : شنبه, ۱۸ آذر , ۱۴۰۲

زمان مطالعه: ۴ دقیقه

بلا و عکس العمل انسان در مقابل آن/حکمت بلا حجت الاسلام عالی عترتنا

به گزارش عترتنا؛حجت الاسلام والمسلمین مسعود عالی شب گذشته چهارشنبه ۲۷ بهمن ماه در سخنرانی مراسم شب وفات حضرت زینب سلام الله علیها در حرم بانوی کرامت حضرت معصومه(س) با بیان اینکه شکرگزاری‌های ما در زندگی کم شده و زبان گلایه ما باز است، اظهار کرد: متأسفانه وقتی بلایی به ما می‌رسد آن را بزرگ می بینیم ولی این همه نعمتی که از آن برخوردار هستیم را نمی بینیم در حالی که اگر انسان به نعمت‌ها توجه نداشته باشد همان نعمت ها به بلا تبدیل می‌شود.

راهکار تبدیل بلا به نعمت

حجت الاسلام عالی با اشاره به اینکه ما خیلی از نعمت‌های خدا را نمی بینیم چه برسد به این که شکر کنیم، گفت: اگر عکس العمل مناسب در مقابل نعمت‌ها داشته باشیم نعمت زیاد می شود وگرنه نعمت تبدیل به بلا می شود و در نقطه مقابل اگر در بلاها عکس العمل مناسب داشته باشیم رفع و تبدیل به نعمت و فرصت می شود و اگر عکس‌العمل نامناسب داشته باشیم و کفر بگوییم بلا زیاد می‌شود.

عکس العمل مردم در مقابل بلا

استاد حوزه علمیه با اشاره به اینکه مردم در مقابل بلا عکس العمل‌های مختلفی دارند، اظهار کرد: برخی انسان‌های ضعیف در مقابل بلا متحیر می‌شوند و خود را می‌بازند و برخی دیگر عکس‌العمل‌شان قهر، اعتراض و کفر به خدا است و با خدا درگیر می شوند.

وی افزود: عکس‌العمل بعضی دیگر در بلاها پشیمانی نسبت به گذشته خوبشان است و تقصیر را گردن دیگران می اندازند؛ مثلا اگر به کسی پول قرض دادیم و او پس نمی دهد اظهار پشیمانی می کند و می گوید دیگر به کسی قرض نمیدهم؛ وای به کسانی که انسان های خیّر را از عمل خیرشان پشیمان می‌کنند.

حجت‌الاسلام عالی افزود: انسان های با معرفت وقتی به مشکلی برخورد می کنند نه دچار خود باختگی و تحیر می‌شوند، نه پشیمان می‌شوند و نه شروع به قهر و اعتراض و کفر خدا می کنند بلکه می فهمند که عالم دنیا را خدا با همین بلاها خلق کرده است.

استاد حوزه با بیان اینکه بلاها و رنج‌ها که انسان با آن خلق شده است مثل تمرینی است که مربی به ورزشکار می‌دهد تا به قهرمانی برسد و یا تلاش و بی خوابی است که یک دانشجو می کشد تا به قله‌های دانش برسد، گفت: انسان اگر بخواهد به قله‌های تعالی و کمال برسد با بخور و بخواب نمی‌شود و باید بلا ببیند تا روح او قوی شود و کسی که بلا نمی‌بیند معلوم می شود که مربی رهایش کرده است.

نشکستن تخم مرغ و عکس العمل پیامبر(ص)

کارشناس مذهبی رسانه ملی اظهار کرد: پیامبر(ص) در خانه‌ای نشسته بودند ناگهان تخم مرغی از بالای بلندی افتاد و نشکست؛ پیامبر(ص) تعجب کردند و از جا بلند شدند، صاحب خانه گفت تعجب نکنید من مدت‌ها است که بلایی نمی بینم؛ پیامبر(ص) فرمودند کسی که بلا نمی‌بیند معلوم می شود که خدا با او کاری ندارد و از آن خانه بیرون آمدند.

حجت‌الاسلام عالی در ادامه با اشاره به روایتی از امام صادق علیه السلام که حضرت فرمودند اگر بیماری، فقر و مرگ نبود انسان ادعای خدایی می کرد، گفت: بت‌های عالم دو دسته اند؛ یک دسته بت‌های سنگی و چوبی است که بیرون از وجود آدم است و شکستن آنها برای جسم ما دردی ندارد ولی دسته دیگر بت‌های درون آدم مانند تمایلات نفسانی، تکبر و منیت است که در اینجا اگر خدا بخواهد این بت را بشکند ناراحت می‌شویم و بلاها این بت‌ها را می‌شکنند.

نشان دادن عجز انسان یکی از حکمت های بلا

حجت الاسلام عالی با تأکید بر اینکه یکی از حکمت‌های بلاها نشان دادن عجز انسان است تا انسان خدا را فراموش نکند، افزود: علاوه بر این بیشتر بلاها تقصیر خودمان و تصمیمات‌مان است و خداوند در قرآن می‌فرماید هر مصیبتی که به سرتان می‌آید به خاطر اعمال خودتان است که در اینجا بلا به عنوان کفاره گناهان در همین عالم به انسان می رسد و این هم از لطف خدا است.

استاد حوزه با اشاره به اینکه عکس‌العمل انسان‌های با معرفت در بلا صبر است و یک مرحله بالاتر شکر است، افزود: اگر انسان در بلاها با خدا در نیفتد و صابر و شاکر باشد خدا همان بلا را برای او تبدیل به نعمت و گشایش می کند؛ برای مثال بزرگترین بلا برای اهل بیت(ع) در عاشورا بود ولی با صبر حضرت زینب سلام الله علیها و شکرگزاری خدا همان بلا تبدیل به دستگاهی برای حفظ دین تا قیامت شد که بزرگترین نعمت است.

حجت الاسلام عالی در پایان با بیان اینکه حضرت زینب سلام الله علیها شاگرد ۵ تن آل عبا بودند و از هر کدام از آنها یک خصوصیت را آموختند، گفت: عقل و معرفت را از پیامبر(ص) گرفتند و عقیله بنی هاشم شدند، از پدرشان شجاعت را به ارث بردند که در مجلس ابن زیاد و یزید با شجاعت جواب هتاکی شان را دادند، سومین استادشان حضرت زهرا سلام الله علیها بودند که عفت و حیا را از ایشان آموختند، از امام حسن علیه السلام صبر را آموختند و از امام حسین علیه السلام عزت نفس را آموختند که بعد از عاشورا ذره‌ای ذلت در رفتارشان دیده نشد.

پایان پیام/.

شبکه های اجتماعی عترتنا: کانال تلگرام  / کانال ایتا  / کانال سروش  / پیچ اینستاگرام

  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید تحریریه عترتنا منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.