زمان مطالعه: 5 دقیقه
به گزارش خبرنگار عترتنا؛آیتالله «محمدعلی جاودان» از اساتید اخلاق حوزه علمیه تهران، شامگاه پنجشنبه اول آذرماه در جلسه هفتگی درس اخلاق خود که در مسجد امام خمینی (ره) بازار تهران برگزار شد، با بیان اینکه به گذشته و آینده اعمال و رفتار خود فکر کنید! گفت: هم گذشتهها را فکر کنید که خدایی نکرده نکند در گذشته مال کسی را کم و زیاد کرده باشید یا خطا و گناهی کرده باشید که باید بروید و از او رضایت بطلبید، یا در گذشته با کسی دعوا و بحث کردید و به فرض به صورتش سیلی زدهاید که باید بروید و از او حلالیت بطلبید و این طور نیست که میگویند گذشتهها گذشته و تمام شد! در آینده هم باید دقت کنید که یک ذره پول حرام به زندگیتان وارد نشود که آینده را خراب میکند. پس کاملا مراقب اصلاح و جبران گذشته و مراقب آینده باشید.
*توصیه آیت الله حقشناس به تهذیب و مواظبت از آینده
این استاد اخلاق به توصیه آیت الله حقشناس به تهذیب اشاره و بیان کرد: تهران زلزله شده بود و بعد از زلزله برخی از دوستانمان خدمت آیت الله حقشناس رسیدند که ایشان به آنها فرمودند: اینکه گذشت و خطری برای تهران هم پیش نیامده بود اما شما برای حوادث آینده از خودتان مواظبت کنید و تهذیب نمایید.
وی تصریح کرد: حالا اگر من دروغ میگویم با دروغ گفتن نجس میشوم! اگر به نوامیس مردم بد نگاه میکنم چشم من آلوده میشوم! اگر نسبت به زن و بچهام ظلم میکنم این ظلم فراموش نمیشود و میماند و چیزی نیست که در گذشته از بین برود.
*خطاهای گذشته را اصلاح کنید
آیت الله جاودان با تاکید بر اینکه خطاهای گذشته را باید جبران و اصلاح کرد، گفت: اینطور نیست که گذشتهها گذشته باشید؛ فرض کنید اول سن تکلیف شما یک گناه کردید و الان در ۸۰ سالگی هستید و از دنیا میروید اما این گناه آن زمان فراموش نشده و حذف نمیشود و دقیق در حساب اعمال شما وجود دارد و حتما باید جواب آن را هم بدهید. حالا بگویید من آن روز اول تکلیفم بوده و چیزی نمیدانستم، نیست باید جواب داد!
وی ادامه داد: مثلا فرض کردیم اول سن اول تکلیف بوده و یک دروغی گفتید اما اگر اصلاحش نکرده باشید این گناه در حساب اعمال و پرونده شما میماند و تازه باید حساب هم پس بدهید و فراموش نمیشود! حالا اگر گذشت زمان آن را زیاد نکند کم نمیکند، مگر اینکه توبه کنید. پس گذشته را اصلاح و جبران کنید و برای آینده خود تهذیب کنید و مراقب باشید که حاج آقا حقشناس هم بعد از آن زلزله فرموده بودند: تهذیب کنید!
وی به خاطره دیگری از آیت الله حقشناس اشاره و گفت: یک چیز دیگر اینکه پای ایشان ۲۰ سال درد میکرد در حدی که بعضی وقتها خیلی شدید بود و از درد ناله میکردند ولی میگفتند: چیزی نیست! بعد میفرمودند: میدانید چرا پای من درد میکند؟ برای اینکه در تهران زلزله نیاید! ایشان به جان خودش بلا را خریده بود که در تهران زلزله نیاید!
*هر فردی حداقل از یک گناه خود توبه کند!
این استاد اخلاق تاکید کرد: حالا ما هم با خدا قرار بگذاریم و از خدا کمک بخواهیم و بر خدا هم توکل کنیم که از امروز یک گناه را کم کنیم و هر چه بیشتر بهتر است، باور کنید این کار در سرنوشت شهر و کشور ما اثر میکند! مثلا همین ۱۰۰ نفر ۲۰۰ نفر که اینجا هستند اگر از یک گناه خود توبه کنند، در سرنوشت خودش، شهرش و کشورشان تاثیر میگذارد! پس زیاد استغفار کنید و بگویید: «غُفْرَانَکَ رَبَّنَا؛ پروردگارا، ما آمرزش تو را خواهیم» و این را زیاد تکرار کنید که مثل همان العفو است.
وی ادامه داد: پس مبنعد اگر مواظب رفتار و اعمالتان باشید مورد رحمت خدا قرار میگیرید و اگر گناه را کنار بگذارید حتما خدا به شما رحم میکند و سعی کنید همه لحظات یاد خدا باشید، مثلا از ماشین پیاده شدید و میخواهید به منزل بروید حتی چند قدم است اما این لحظات را خدایی کنید و با خدا حرف بزنید و ذکر بگویید و به خدا بگویید که خدایا به ما و خانواده و شهر و کشورمان رحم کن، از گناهان ما درگذر، توفیق بده گناه نکنیم. بنابراین از خدا بترسید و گناه نکنید و امیدوار هم باشید که خدا به شما رحم کند و رحمت خدا هم نزدیک است.
*دعای حضرت ایوب و حل مشکلات او
این استاد حوزوی به دعای حضرت ایوب و رحم خدا به ایشان اشاره و گفت: قرآن در آیه ۸۳ سوره انبیاء میفرماید: «وَأَیُّوبَ إِذْ نَادَیٰ رَبَّهُ أَنِّی مَسَّنِیَ الضُّرُّ وَأَنْتَ أَرْحَمُ الرَّاحِمِینَ؛ و ایوب را [یاد کن] هنگامی که پروردگارش را ندا داد که مرا آسیب و سختی رسیده و تو مهربانترین مهربانانی.» این دعای حضرت ایوب است و دعای خیلی خوبی است سعی کنید شما هم آن را بخوانید. حضرت ایوب چنین دعایی کرده است و خداوند هم همه بلاهایی که بر سر حضرت ایوب آمده بود را حل کرد.
*توصیهای برای حل گرفتاری و مشکلات/علت گرفتاریها چیست؟
آیت الله جاودان در ادامه برای حل مشکلات و گرفتاریها گفت: ذکر یونسیه ذکر بسیار خوبی است که میگویید: «لَا إِلَهَ إِلَّا أَنْتَ سُبْحَانَکَ إِنِّی کُنْتُ مِنَ الظَّالِمِینَ» وقتی این ذکر را میگویید اینگونه به خدا عرض کنید که خدایا هر خرابی در سرنوشت من است به خاطر گناه خودم است و از جانب تو نیست! هر خرابی در خودم و کارم و زن و بچهام است از خودم است! و الان هم اقرار میکنم هر چیز بدی که بر من اتفاق میافتد به خاطر گناه خودم است ولی خدایی جز تو نیست و هیچ کس هیچ کارهای در این عالم نیست! این را باید معتقد باشید و با این اعتقاد این ذکر را بگویید که اثر کند.
وی ادامه داد: سعی کنید برای همه مشکلاتتان زیاد استغفار کنید؛ اگر در خانه بین شما و خانواده اختلاف و دعوا و درگیری است این به خاطر عمل خودتان است! اگر شما خود را اصلاح کردید و خوب شدید این مشکل هم برطرف میشود! یا اگر بچهها مطیع نیستند و نماز نمیخوانند این ذکر را زیاد بگویید و به خدا عرض کنید که خدایا من بد عمل کردم!
وی اظهار کرد: وقتی حضرت یونس این ذکر را با اعتقاد گفت خدا هم دعایش را پذیرفت و از این غم او را نجات داد که در آیه ۸۸ سوره انبیاء خدا میفرماید: «فَاسْتَجَبْنَا لَهُ وَنَجَّیْنَاهُ مِنَ الْغَمِّ وَکَذَلِکَ نُنْجِی الْمُؤْمِنِینَ؛ پس [دعاى] او را برآورده کردیم و او را از اندوه رهانیدیم و مؤمنان را [نیز] چنین نجات میدهیم.»
وی افزود: حالا هر کس اینگونه در خانه خدا بیاید و این ذکر را با اعتقاد و راستی بگوید، خدا هم مشکلش را حل میکند. پس اگر مشکلی دارید این ذکر را بگویید: «لَا إِلَهَ إِلَّا أَنْتَ سُبْحَانَکَ إِنِّی کُنْتُ مِنَ الظَّالِمِینَ» و همچنین استغفار کنید و بگویید: «اَسْتَغْفِرُاللهَ وَ اَسْئَلَهُ التَّوبَه» یا «أَسْتَغْفِرُ ٱللَّٰهَ رَبِّی» که اگر این اذکار را با توجه بگویید و توبه کنید آن مشکل برطرف میشود.
*دعایی برای فرزند دار شدن
این استاد اخلاق در ادامه با اشاره به آیه ۸۹ سوره انبیاء گفت: حضرت زکریا فرزند نداشت و زیاد دعا میکرد که قرآن در آیه ۸۹ میفرماید: «وَزَکَرِیَّا إِذْ نَادَی رَبَّهُ رَبِّ لَا تَذَرْنِی فَرْدًا وَأَنْتَ خَیْرُ الْوَارِثِینَ؛ و زکریا را [یاد کن] هنگامی که پروردگار خود را خواند پروردگارا مرا تنها مگذار و تو بهترین ارث برندگانی» و خدا دعایش را مستجاب کرد و حضرت یحیی را به او داد. این آیه برای کسانی که فرزند دار نمیشوند و فرزند میخواهند خوب است که این فراز از آیه را زیاد بخوانند: «رَبِّ لَا تَذَرْنِی فَرْدًا وَأَنْتَ خَیْرُ الْوَارِثِینَ»
وی افزود: این فرزند یک تحفه بود که خدا به ایشان داد که در آیه بعد میفرماید: «فَاسْتَجَبْنَا لَهُ وَوَهَبْنَا لَهُ یَحْیَی وَأَصْلَحْنَا لَهُ زَوْجَهُ إِنَّهُمْ کَانُوا یُسَارِعُونَ فِی الْخَیْرَاتِ وَیَدْعُونَنَا رَغَبًا وَرَهَبًا وَکَانُوا لَنَا خَاشِعِینَ؛ پس [دعاى] او را اجابت نمودیم و یحیی را بدو بخشیدیم و همسرش را برای او شایسته [و آماده حمل] کردیم زیرا آنان در کارهای نیک شتاب مینمودند و ما را از روی رغبت و بیم میخواندند و در برابر ما فروتن بودند.»
*روضه رفتن بدون نماز خواندن قیمتی ندارد!
آیت الله جاودان در پایان گفت: شنیدم برخی به مجالس اهل بیت (ع) و روضه میروند و پای روضه حضرت زهرا (س) گریه هم میکنند اما اهل نماز نیستند و نماز نمیخوانند و این افراد نمیدانند اصلا این روضه و اشک آنها قیمت ندارد چون اگر اهل نماز نباشید یک قطره یا صد قطره گریه هم کنید این گریه را از شما نمیخرند! چون همه اعمال بستگی به قبولی نماز دارد که اگر نماز قبول شود سراغ دیگر اعمال میآیند!
پایان پیام/.
شبکه های اجتماعی عترتنا: کانال تلگرام / کانال ایتا / کانال سروش / پیچ اینستاگرام / آپارات