زمان مطالعه: 5 دقیقه
به گزارش خبرنگار عترتنا؛آیتالله «محمدعلی جاودان» از اساتید اخلاق شهر تهران، شامگاه پنجشنبه ۱۸ خردادماه سال جاری در جلسه درس هفتگی اخلاق خود که در مسجد امام خمینی (ره) بازار تهران برگزار شد، با اشاره به درخواست راه هدایت از خداوند در نمازها گفت: ما روزی چندین بار در نماز درخواست راه هدایت نموده و میگوییم: «اهْدِنَا الصِّرَاطَ الْمُسْتَقِیمَ» و از خدا راه هدایت و صراط مستقیم را درخواست میکنیم. این آیه یک دعای قرآنی است که به نیت دعا و درخواست راه راست و هدایت آن را میخوانیم.
وی ادامه داد: در آیه بعد درباره این راه راست از خدا اینگونه درخواست میکنیم و میگوییم: «صِرَاطَ الَّذِینَ أَنْعَمْتَ عَلَیْهِمْ» راه کسانی که به آنها نعمت دادهای و این راه را از خدا درخواست میکنیم و این نعمت، نعمت ولایت است و این فضل خداوند است که خداوند به برخی نعمت ولایت داده است و این افراد دائماً تحت ولایت خداوند هستند.
راه هدایت / چه کسانی خدا به آنها نعمت داده
این استاد اخلاق شهر تهران با طرح این پرسش که خداوند به چه کسانی در این آیه نعمت داده که ما راه آنها را از خدا درخواست میکنیم، گفت: اینها چه کسانی هستند که ما نیز از خدا درخواست میکنیم در راه چنین کسانی باشیم؟ خداوند در آیه ۶۹ سوره نساء آنها را معرفی نموده و میفرماید: «وَمَنْ یُطِعِ اللَّهَ وَالرَّسُولَ فَأُولَٰئِکَ مَعَ الَّذِینَ أَنْعَمَ اللَّهُ عَلَیْهِمْ مِنَ النَّبِیِّینَ وَالصِّدِّیقِینَ وَالشُّهَدَاءِ وَالصَّالِحِینَ ۚ» و کسانی که از خدا و پیامبر اطاعت کنند، در زمره کسانی از پیامبران و صدّیقان و شهیدان و شایستگان خواهند بود که خدا به آنان نعمت [ایمان، اخلاق و عمل صالح] داده است.
وی ادامه داد: این افراد خداوند را به طور کامل اطاعت کردند و کسانی هستند که خدا به آنها نعمت داده است که ما در نماز راه چنین افرادی را درخواست میکنیم و اینها انبیا، صدیقین، شهدا و صالحین هستند. حالا هر کس خدا و رسولش را دقیق اطاعت کند با این افراد محشور میشود.
وی افزود: حالا حساب کنید که ۱۲۴ هزار نبی داریم و بزرگ صدیقین هم امیرالمؤمنین علیهالسلام و صدیقه کبری سلامالله علیها است و صالحین هم کسانی هستند که ایمان آورده و عمل صالح کردند بهنحویکه نماز آنها یک نماز صحیح و درست است که یکذره در نماز حواس آنها بیرون نرفته است. ما هم میتوانیم اینگونه باشیم؛ اما مداومت میخواهد که بر عمل صالح مداومت داشته باشیم که با این مداومت عمل صالح شخصیت انسان را عوض میکند و یک شخصیت خوب و صالح از او میسازد.
منظور از شهدا در این آیه
این استاد حوزوی بهمنظور از شهدا در این آیه اشاره و بیان کرد: منظور از شهدا هم کسانی نیستند که در راه خدا کشته و بهاصطلاح شهید شده اند، بلکه شهدا در اینجا منظور شاهدان اعمال خلق هستند.
در دنیا هیچ خلوتی وجود ندارد
وی تأکید کرد: بدانید که ما اصلاً هیچ خلوتی در این دنیا نداریم و هر چه در را ببندید و پرده را هم بکشید باز خلوتی وجود ندارد و نیست، چون یک عده دائماً و همیشه شاهد اعمال ما هستند! اما اگر این شاهدان اعمال از ما بدی نبینند نتیجه خوبی برای شما دارد و این شهدا شاهدان اعمال ما هستند.
کاری کنید که خدا ولی و سرپرست شما شود
آیتالله جاودان با بیان اینکه کاری کنید که خدا سرپرست و ولی شما شود، گفت: حالا اگر مؤمن باشید خدا ولی شما میشود و مواظب شما است و همه چیز شما را تحتنظر دارد که اشتباه نکنید و سایه ولایت الهی را در تمام زندگی خواهید دید.
وی ادامه داد: حالا اگر خدا ولی و مواظب شما شد دیگر خداوند مواظب است که هر مدرسهای نروید و هر جایی سرکار نروید، اگر رفیق بدی سر راه شما آمد کاری میکند که او برود و کلاً خدا ولی شما میشود و نمیگذارد رفیق بدی به شما نزدیک شود و از صراط مستقیم خارج شوید.
مؤمن هرگز گناه نمیکند/ خروج از ایمان با گناه
این استاد اخلاق شهر تهران به ثمرات داشتن ولی و سرپرست الهی اشاره و بیان کرد: اگر انسان مؤمن بود و ولی داشته باشد، آن ولی نمیگذارد او بیراهه برود و از خطرات او را حفظ میکند؛ اما اگر انسان مؤمن نباشد و گناه کند چنین کسی ایمان ندارد و اگر در حال گناه بمیرد، بیایمان مرده است!
وی افزود: خدا ولی مؤمن است و مؤمن نیز هرگز گناه نمیکند و از همه چیز خودش مراقب و مواظبت میکند که گناه نباشد. گناه و بیاعتقادی به خدا شوم است و یکی از مشکلات اهل جهنم این است که به خدا غضب دارند! اما اگر انسان گناه نکند و رفتار و اخلاق او خوب باشد چنین فردی مورد هدایت الهی قرار میگیرد.
وی خاطرنشان کرد: مرحوم طیب وقتی با زن نامحرم روبرو میشد اصلاً بهصورت زن نامحرم نگاه نمیکرد این با حیایی صفت خوبی است و باعث میشود خدا به چنین فردی محبت کند و او را هدایت کند.
لزوم اطاعت از همه دستورات دین/ آیا میشود یک دستور را اطاعت نکرد؟
آیتالله جاودان با بیان اینکه اسلام یک دین کامل است و مؤمن همه دستورات اسلام را قبول دارد و اطاعت میکند، گفت: این طور نیست که یکی بگوید من همه دستورات اسلام را قبول دارم؛ اما دستور جهاد را قبول ندارم، یا اینکه بگوید من دستور حجاب را قبول ندارد! اصلاً مشکل اصلی شیطان که رانده شد همین بود، مشکل او فقط یک سجده بود که گفت کل دستورات الهی را قبول دارم؛ اما این یک مورد را نمیپذیرم و تکبر کرد و از درگاه الهی رانده شد و زمین خورد!
چرا برخی گمراه میشوند؟ / ظالم بهخاطر ظلمش گمراه میشود
این استاد حوزوی به علت گمراهشدن برخی افراد اشاره و بیان کرد: خدا کسی را گمراه نمیکند؛ اما برخی خصلتها گمراهی را به همراه دارد، مثلاً کسی که ظالم است و ظلم میکند خدا او را گمراه میکند! اگر به زن و بچه یا پدر و مادر خود بهگونهای بیادبانه حرف بزنید که حرفزدن شما نیشدار باشد و بدحرف بزنید، این ظلم است و کسی که ظالم باشد خدا او را گمراه میکند.
وی افزود: گمراهی هم این است که خدا چنین فردی را رها میکند و دیگر مواظب او نیست و وقتی او را رها کرد و مواظبش نبود یک طعمه آماده برای شیطان است و شیطان سریع میآید و او را میبرد و گمراه میشود و به حدی گمراه میشود که دیگر هیچ حرف درست و حقی را نمیپذیرد و سخن حقی دیگر در او تأثیر ندارد!
با پاکی و ترک گناه به راه هدایت میرسید / ثمره شرح صدر
آیتالله جاودان به ثمرات رسیدن به شرح صدر و پاکدامنی اشاره و بیان کرد: رسیدن به هدایت الهی در اثر پاکدامن و ترک گناه نصیب انسان میشود و خدا او را حفظ میکند. پس سعی کنید در دنیا گناه نکنید و همیشه شرح صدر داشته باشید. مواظب باشید تا کسی به شما حرف تندی زد و چیزی گفت بتوانید آرامش خود را حفظ کنید و پاسخ تندی به او ندهید. بدانید کسی که اخلاق بدی ندارد او شرح صدر دارد.
وی ادامه داد: اگر شرح صدر داشته باشید به هدایت خاص الهی میرسید و سرانجام به بهشت میرسید آن هم بهشتی که امام حسین علیهالسلام روح بهشت است. اگر در دنیا حسینی بودید آنجا هم با امام حسین علیهالسلام محشور میشوید.
وی تأکید کرد: بدانید که ترک گناه ما را از همه جهت در دنیا و آخرت نجات میدهد. سعی کنید طوری زندگی کنید که امامزمان عج از ما راضی باشند.
بهشت سرانجام هدایتیافتگان
آیتالله جاودان در پایان گفت: سرانجام چنین کسانی که در صراط مستقیم هدایت الهی قرار گرفتند و خداوند ولی آنها بود، دارالسلام است که هیچ آزار و ترسی در آنجا نیست و همه چیزش سلامت است که خداوند در آیه ۱۲۷ سوره انعام میفرماید: «لَهُمْ دَارُ السَّلَامِ عِنْدَ رَبِّهِمْ ۖ وَهُوَ وَلِیُّهُمْ بِمَا کَانُوا یَعْمَلُونَ» برای آنان نزد پروردگارشان خانه سلامت و امن است؛ و به پاداش کارهای پسندیدهای که همواره انجام میدادند؛ ولی و سرپرست آنان است.
پایان پیام/.
شبکه های اجتماعی عترتنا: کانال تلگرام / کانال ایتا / کانال سروش / پیچ اینستاگرام / آپارات
منبع خبر : اختصاصی عترتنا
https://etratona.ir/?p=31654